Istoric

Berea este o “inventie” foarte veche, istoria acestei bauturi cobarand in urma cu 6,000 de ani. Va vine sa credeti sau nu, sumerienii si babilonienii aveau de ales din peste 20 de feluri de bere. Cu ceva ani in urma in nordul Damascului au fost descoperite 92 de placi care sunt de fapt o reteta babiloniana detaliata,  veche de 3,800 de ani. Babilonienii produceau bere neagra, bere de grau si chiar un fel de Lager, care era si exportata in Egipt. La acea vreme berea era atat de populara incat jumatate din productia de cereale era transformata in bere. Mai mult, istoricii scotieni au descoperit ca si oamenii cavernelor beneficiau de delicioasa licoare. In cazul lor insa aromele erau date de utilizarea unor ingrediente pe care noi, cei de azi, cu siguranta nu le-am folosi oricat de naturisti am fi: diverse tipuri de balegar generau diverse arome (!)

Asadar, aparent, stramosii nostri au avut o relatie speciala cu aceasta bautura, si, din cate se vede, nimic nu s-a schimbat pana in prezent!


Legea puritatii berii
Reinheitsgebot, mult vehiculata prin reclame lege a puritatii berii, a fost un edict al Ducelui Wilhelm al IV-lea al Bavariei care avea ca scop nu numai legiferarea ingredientelor din care se poate fabrica berea ci si (poate mai important pentru Duce) stabilirea preturilor cu care aceasta se poate vinde. O traducere a edictului din 23 aprilie 1516 ar suna in felul urmator:

 “Cum trebuie sa fie berea vanduta si preparata vara si iarna”

 “Poruncim, cu autoritatea conferita de Ducat, ca de acum inainte, pe tot cuprinsul ducatului Bavariei precum si in orase si piete, care nu au de urmat alte porunci, ca de la sarbatoarea Sf. Arhanghel Mihail si pana la sarbatoarea Sf. Gheorghe pretul pentru un Mass (cca 1,07 litri) de bere sau un Kopf (cap, unitate de masura de aproape un Mass) sa nu depaseasca 1 Pfenig Munchenez, iar de la sarbatoarea Sf. Gheorghe pana la sarbatoarea Sf. Arhanghel Mihail un Mass sa fie vandut cu nu mai mult de 2 Pfenigi iar un Kopf cu nu mai mult de 3 Heller.

Cei care nu se supun vor fi pedepsiti.

Daca o persoana produce sau are prin alte mijloace altfel de bere decat bere de martie, sa nu fie vanduta cu mai mult de 1 Pfening un Mass.

De asemenea, poruncim ca de acum inainte in toate orasele, pietele, ca si in toate satele, singurele ingrediente pentru facut berea sa fie apa, hameiul si orzul. Cine, in cunostiinta de cauza, nu se supune acestei porunci, va fi pedepsit prin confiscarea butoaielor de bere, fara a fi despagubit.

Daca un hangiu cumpara 2 sau 3 galeti de bere (1 galeata = 60 de Mass) si o vinde mai departe catre tarani, i se va permite sa perceapa un Heller in plus pentru fiecare Mass sau Kopf peste suma platita.

Daca recolta de orz va fi mica si ca urmare preturile or sa creasca, luand in considerare si faptul ca momentul recoltei difera de la o zona la alta, Noi, Ducele Bavariei, vom avea dreptul de a dispune reduceri pentru binele tuturor”

Ziua Sfantului Gheorghe,

Ingolstad, Anul 1516


Aceasta este legea cea mai cunoscuta si care a fost aplicabila cel mai mult timp, insa preocuparea pentru calitatea berii dateaza de cu mult mai devreme, dupa cum se poate vedea in continuare.

Augsburg, 1156
In anul respectiv imparatul Frederich Barbarossa a dat orasului Augsburg un cod de legi »Justitia Civitatis Augustensis« printre care gasim si prima lege legata de continutul berii: “Daca un berar vinde bere proasta sau foloseste mijloace de masura masluite va fi amendat cu 5 guldeni. Cine face acest lucru de 3 ori va pierde dreptul de a face bere”.

Munchen, 1363
De calitatea berii au grija si munchenezii inca din 1363. Ei aleg 12 din membrii conducerii orasului sa aiba grija de ceea ce se intampla, am numi noi azi, pe piata berii. In anul 1447 cer in mod explicit berarilor sa foloseasca doar hamei, apa si orz “si nimic mai mut sau mai putin, altfel berarul va fi pedepsit pentru fals”.

Regensburg, 1447
Consiliul orasenesc cere doctorului cetatii sa verifice periodic producatorii de bere si “sa se uite in special la ce ingrediente folosesc berarii”. Dupa o serie de rapoarte nelinistitoare emise de doctor, in 1453 Consiliul emite un edict care limiteaza numarul de ingrediente ce pot fi folosite la fabricarea berii.

Bavaria – Landshut, 1493
Cea mai dura lege cunoscuta legata de bere a fost insa emisa in 1493 de ducele Georg cel Bogat care poruncea ca “Berarii si altii sa nu utilizeze la fabricarea berii decat malt, hamei si apa si sa nu puna altceva” pedeapsa fiind “luarea vietii sau a bunurilor”.

 

 

 

 

  
  

  
  

  

Newsletter

 
Vrei sa fii informat prin email despre reduceri, promotii si noutati?